top of page

Vaka Çalışması - Delegasyon



Gizlilik nedeni ile kişi ve görevler belirtilmeden çalışma hazırlanmıştır.


Delegasyon yapması gerektiği söylenen bir yönetici bu yetkinliğini geliştirmek üzere seans almak için geldi. Bu yetkinliği geliştirmek için neler yapması gerekiyor, bunları netleştirirse kendine bir yol haritası çizerse kendisini iyi hissedeceğini söyledi. Bunun üzerine koçluk kontratı oluşturuldu.

Delegasyonun tanımı müşteri için bazı işleri çalışanlarına öğretmesi, devretmesi ve kontrol etmemesi demekti. Kontrol etmemek kelimesini söylerken beden dili geri çekildi. Kendisine yöneticisi tarafından verilen geribildirim ise delegasyon yapmadığı için çok çalıştığı, yorulduğu ve ayrıca çalışanlar da gelişemediği için memnuniyetlerinin az olduğu idi.

Kendisinin bu geribildirim sonrası ne hissettiği soruldu.

“Tüm işleri doğru yapmama rağmen bunu duymak beni buraya getirdi. Eksik ve sıkışmış hissettim, bu kadar çok çalışmama rağmen takdir edilmeyi beklerdim” dedi.

Koç tarafından bir yansıtma ile kendisini canlandırma tekniğine yönlendirildi.

“Takdir sizin için önemli, delegasyonu çok iyi yaptığınız konusunda takdir alsanız nasıl hissedersiniz, bir hayal edin, neler oluyor orada?”

Teknik başarılı oldu ve orada engelini gördü müşteri. İşi nasıl doğru yapacaklarına güveni yoktu. Kontrol edememek kelimesi ile aynı beden dili yeniden ortaya çıktı. Burada beden dili ikinci kez böyle olduğu, bunun ne ifade ettiği soruldu. Mükemmellik değeri idi cevabı. Ama yapması gerektiğini, çünkü bu konuda takdir edilmesi de onun mükemmellik değerini besleyeceğini fark ettiğini söyledi.

Güvenebilmesi için neye ihtiyacı olduğu soruldu. Bir süre bekledikten sonra, “aslında sadece öğretip, birkaç kez yaptırıp izlemem yeterli sanki” dedi.

Yanlış yaparsa ne olur sorusuna ise “bir süre kontrol ederim, yanlış olsa da düzeltir de gönderirim hiçbir şey olmaz” cevabını verdi.

Hangi işleri devretmen seni çok çalışmaktan kurtarır sorusu ile devam edildi. Sevmediği ve çok operasyonel işleri devredebilirse çok iyi hissedeceğini söyledi.

İyi hissetmeyi biraz açabilir misiniz sorusu ile değerlere bir daha değinildi.

Mükemmellik, mutluluk, başarılı hissetmek…

Burada koç tarafından ara değerlendirme yapıldı. “Kendine bir yol haritası çizersen iyi hissedeceğini söylemiştin, şimdi ne durumdasın?”

“Çok iyi hissediyorum bir engelim de kalmadı, hem de sevmediğim işlerden kurtulabilirim. Sadece kime neyi devredeceğim, ne kadar süre kontrol etmeliyim soru işaretim var” dedi.

Burada durumsal liderlik modelini çalışmak isteyip istemediği soruldu. Ve model çalışıldı. Stratejiler ve eylem adımlarını değer odaklı belirledi. Çıkacak engellere karşı alınacak önlemler konuşuldu ve bir sonraki gün bu konu ile ilgili çalışmalar başlayacağı taahhüdü ile seans tamamlandı.


15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page