top of page
Yazarın fotoğrafıSultan Cüneyit

Pandemi Devam Ederken...

Güncelleme tarihi: 9 Oca 2021

Pandemi devam ederken şirketler ve yöneticiler üzerine bir yazı yazmak istedim bugün.

Çalışan bağlılığını artırmak, çalışanların performansını yükseltmek ve onları dahil etmek için birçok çalışma içindeyken, şirketler ve yöneticiler artık daha fazla bu amaçlara yönelecekler.

İnsanların kendini güvende hissetmesi ve bu his ile kendini gerçekleştirebilecekleri, performans artırıcı çalışmalar yürütmesi ve çalışanların çalışma alanı belirleme taleplerine de saygı duyulması ön planda olacak. Mesela esnek çalışma saatleri olan veya bazı günlerde uzaktan çalışma yapabilecekleri bir işyerini daha kolay tercih edebilecekler. Kendilerini güvende hissetmedikleri bir işyerinde kalmayıp, yeni alternatifler arayacaklar. İş ilanları bile bu yönde açılmaya başlamışken, diğer şirketlerin de bunu yapabilir konumda olmaları önemli olacak.

Bugüne kadar çalışanları hiç aramayan bir yönetici her gün aradığında kendini kötü hissetse veya kendi tarzına bu hiç uymasa bile, bugünden sonra bunu rutin haline getirmesi gerekecek. Çünkü bugün ve sonraki günlerde çalışanların bakış açıları da değiştiği için, çalışanlar yöneticisinden daha fazla dayanışma ve destek bekliyor. Şirketler de çeviklik ve değişime öncülük eden liderler bekliyor.

Bu kadar hızlı olmasa da her şirket gelecekte bir adım daha önde olmak için zaten hep bir değişim içindeydiler, sadece planlanan değişim projeleri hız kazandı. Esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma, dijitalleşme bu değişim planlarına eklendi ve birçoğu uygulamaya alındı.

Bizler neredeyse pandemi öncesinde haftada bir kez yazılım firmalarının dijitalleşme ile ilgili seminer, eğitim, yazılım firması görüşmesi mailleri alıyorduk. Aslında birçoğumuz çok gerekli olduğunu biliyor, ancak o zaman daha önemli işlerimiz olduğunu düşünüyorduk.

Aynı şekilde bir gün dahi olsa uzaktan çalışmanın motivasyonu artıracağını söyleyen İK yöneticileri, şu an daha öncelikli işler olduğunun cevabını alıyorlardı.

Esnek çalışma konusunda çok direnç gösteren şirketler olduğunu gözlemliyoruz, bunları hayata geçiren şirketlerin işlerini hızlandırdıkları da gözlemlerimiz arasında.

Bu iki uç örneğe baktığımızda değişimin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

O halde şirketler ve yöneticiler bugünden sonra yeni süreçte nasıl bir liderlik sergileyecekler?

Şirketler çok hızlı yöneticilerini destekleyip değişim stratejilerini oluşturacaklar. Her türlü olasılık hesap edilecek ve bugünkü durumdan daha verimli, daha karlı, daha kaliteli nelerin yapılabileceği üzerine odaklanacaklar.

Yöneticiler ise,

· Kendini yönetmek ve duygusal dayanıklılığını en üst seviyeye çıkarmak,

· İşini yönetmek,

· Ekibini yönetmek ve desteklemek öncelikli olmak üzere birden fazla yetkinliği geliştirecekler ve en önemlisi çevik liderlik üzerine çalışmaya başlayacaklar.

Burada her bir maddenin zorluğu olmakla birlikte yöneticilerin bu dönem içerisinde ilk maddede en çok zorlandıklarını biliyorum ancak yavaş yavaş aşmış olduklarını da gözlemliyorum.

Müşterilerimle yaptığım görüşmeler, ortalama 2 ay içerisinde bu sürece adapte oldukları ve işlerini rutine bağladıklarını gösteriyor. Şimdi artık kendilerini nasıl yeni döneme hazırlayacakları konusunda neredeyse planları tamam diyebiliyorum. Artık şirket içerisinde ekibine ve diğer çalışanlara bunu nasıl hayata geçirecekleri konusunda destek oluyorlar.

Değerli yöneticiler için kendilerini değerlendirmeleri açısından yazıma birkaç soru ekliyorum.

Bu dönemde kendiniz için neler yaptınız?

Duygusal dayanıklılık sizin için ne ifade ediyor?

Pandemi sonrasında kaç puan yükseldi?

Çalışanlarınız ile aranızdaki iletişime 1-10 arasında kaç verirsiniz?

Onların duygusal dayanıklılığını yükseltmek için ne gibi planlar yaptınız?

Çeviklik sizin ve şirketiniz için ne ifade ediyor?

Geliştirmenin 3 yolunu bulsanız bunlar neler olurdu?

Hangi güçlü yönleriniz bu süreci destekliyor?

Çalışanlarınızın hangi güçlü yönlerini ekip içerisinde kullanabilirsiniz?

İletişim yetkinliği dijitalde sizi nasıl etkiliyor?

Bu yetkinliği artırmak için neler yapabilirsiniz?

Şirketin değişim stratejilerindeki rolünüz nedir?

Siz lider olarak neyi değiştirseniz, şirkete ve diğer çalışanlara fayda sağlarsınız?

Sorularınızı ve yorumlarınızı sultan@sherpagelisim.com adresinden bana iletebilirsiniz.

Sağlıklı günler.


11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page