top of page

İşe Alım Sürecine Koçluk Dokunuşu-2


Geçen ay "İşe Alım Sürecine Koçluk Dokunuşu-1" yazımda size işe alımın, personel talebinden cv tarama aşamasına kadar olan kısımlardan bahsetmiştim. Bugün sizinle işe alımda diğer aşamaları ve kullandığımız koçluk araçlarından bahsedeceğim. CV inceleme, mülakat ve kısa liste, olumlu adayların yöneticiler ile birlikte değerlendirilmesi ve iş teklifi.

Bu aşamalarda sadece koçluk değil, şirket imajını da etkileyecek pozitif yönetim de devreye giriyor. Çünkü bu aşama dışarıdaki 3. kişilere şirketimizi tanıtma aşaması aynı zamanda.


Saydığımız aşamalarda koçluk bakış açısı olan ve pozitif bir yönetimi benimseyen işe alım uzmanı nasıl davranır? Öncelikle yargılarından arınmış, tam anlamıyla kişiyi değerlendirmeye alan, gelen kişiyi tam ve bütün kabul eden bir yaklaşım sergiler.


CV tararken tam ve bütün kabul etme, yargılardan uzak olma, sadece özgeçmişte yazanlara odaklanma, yazanlar harici bildiklerimizin gerçek olup olmadığını sorgulama, işin kriterlerini iyi bilme, işe uygun kriterleri değerlendirme aşamasında kendimizden olma durumu doğru işe alıma büyük bir adımdır. Aynı durum mülakata gelen aday ile görüşme kısmında da geçerlidir. Böylece aday da kendisini iyi hisseder, görüşme sonucu olumsuz olsa bile şirket ile ilgili olumsuz bir imaj oluşmaz adayın gözünde. Buna yüzlerce kez tanık olmuş biri olarak emin olabilirsiniz ki; kişiyi derin dinleyip, ona güçlü sorular sorarak yaptığınız mülakatta, kişi neden bu işe uygun olmadığını bilerek ayrılıyor görüşmeden. Öğrenme dolu bir mülakat geçiriyor ve belki de bir sonraki açık pozisyonda yine size bir mesaj gönderiyor. Mülakat esnasında sorduğunuz sorularla, yargıdan uzak, koçluk merakı ile görüşmeyi sürdürdüğünüzde şeffaf, net, samimi bir iletişimi yakalayabiliyorsunuz, kişinin değerlerini duyuyor ve şirketin kültürüne uyumunu gözlemliyorsunuz.


Mülakata girmeden bazı şirketler aday başvuru formu doldurulmasını isterler. Bu giriş aşamasında kullandığım bir aracım var, bunu da paylaşmak isterim sizlerle. Meslektaşlarımın bildiği denge çarkımızı iki aşamalı olarak uyguluyorum. Dilerseniz bunu formunuza eklersiniz, dilerseniz ayrıca kullanabilirsiniz. Önce boş çarkı adaya veriyoruz. Formun üzerine de açıklama yazmanız şirket logosu ile çok daha görsele hitap eder. Açıklamada adaylardan bu pozisyon için kendisine göre gerekli olan yetkinlikleri çarkın her bir dilimine yazmasını ve bu yetkinlikler için kendisini değerlendirmesini isteriz. Burada hem adayın pozisyon hakkındaki bilgisini hem de kendini değerlendirmesini görmüş oluruz. İkinci aşamada mülakat esnasında gerekli yetkinlikleri sorularımızla derinleştirir ve tam anlamıyla kişiyi değerlendirebiliriz, kendisinin de farkındalık sağlamasına destek oluruz. Mülakat soruları örnekleri ise şöyle olabilir:

Müşteri Odaklılık sizin için ne ifade ediyor?

7 verdiniz, örneklere 7’yi anlatabilir misiniz?

Müşteri deyince gözünüzde kimler canlanıyor?

Başka kimler müşterileriniz olabilir?

En zor müşterinizden bahsedebilir misiniz?

7 demiştiniz, eksik kalan 3’ten biraz bahseder misiniz?

Geliştirmek için neler yapıyorsunuz?...


Gelelim kısa liste sonrası yönetici ile birlikte değerlendirme aşamasına. Burada da önemli olan yine tüm kriterleri tek tek değerlendirip en fazla öne çıkan kişiyi seçebilmek. Yargılamadan, yöneticinin yargılamasına izin vermeden. Kısa liste adayları için yetkinlik envanteri ve değerlendirme merkezi uygulaması yapabiliyorsanız doğru işe alım için hiç şüpheniz kalmıyor. Hatta eğer pozisyon için iş analiziniz varsa işleri, yetkinlikleri ağılıklarıyla hesaplayabiliyorsanız en iyi işe alım uygulaması neden olmasın.


Seçtiğimiz adaya iş teklifi aşamasına geldiğimizde öncesinde bir referans araştırması yapıyoruz; her ne kadar KVKK nedeniyle şu anda daha kısıtlı olarak bunu yapabiliyor olsak bile, yine güçlü ve çapraz sorularımızla aday hakkında detaylı bilgiye sahip olabiliriz. Aradığımız kişiye de yine bir veya iki soruda 10 üzerinden değerlendirme yaptırabiliriz.


Referans araştırması da olumlu olduktan sonra, adaya iş teklifi aşamasında ve hatta artık sonraki tüm süreçlerde (işe başladığı gün, oryantasyon süreci gibi…) pozitif yönetimi ve şirket imajını aklımızdan çıkarmadan ilerlediğimizde performansımızı üst seviyede yaşıyor oluruz.


Koçluk araçlarından işe alım için kullandığım bunlar dışında farklı araçlarım olmakla birlikte siz de işin amacını ve mantığını bilerek, koçluk yetkinliklerinizi geliştirerek yeni araçlar üretebilirsiniz.


Konu ile ilgili sorularınız olursa bana her zaman sultan@sherpagelisim.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Sağlık ve başarı dolu bir yıl dilerim.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page