top of page

Peter Drucker'ın En Önemli Beş Sorusu

Bugün “Güçlü Sorular” kitabını tamamladım ve sonlara doğru etkilendiğim, kendim içinde düşünmeye başladığım, hemen sabah kalktığımda yanıtlayacağım soruları içeren bir bölüm okudum. Bu bölüm Peter Drucker’ın en önemli 5 sorusu kitabından alınmış bir bölüm. Ben henüz kitabı okumadım ancak buradaki 3 sayfadan sonra mutlaka okunmalı listeme ekledim.



Bu sorular geçekten hayatımızı gözden geçirmemizi sağlayan, kim olduğumuzu, hedeflerimize ne kadar yakın olduğumuzu, çevremizde bizi ve hedefimizi etkileyen neler olduğunu detaylıca sorguladığımız ve sonrasında belki de hayatımızın yönünü değiştirebilecek sorular gibi geldi bana. Bu soruları sizlerle paylaşıp, içeriğinde de hangi yönlere bakmamız gerektiği ile ilgili yorumlarımı ve detay sorularımı yazacağım.


Öncelikle şunu tekrar vurgulamak isterim, genelde yazılarımda bunu belirtirim ki; yazılı yaptığımız çalışmalar bizim zihnimize kazınır ve bu doğrultuda bilinçdışımız bizimle iş birliği yaparak çalışmalarımızı şekillendiririz. Bu nedenle okumaya başlamadan önce kaleminizi kağıdınızı yanınıza almanızı şiddetle tavsiye ederim.


Birinci sorumuz: Göreviniz ne?

Çok basit bir soru gibi değil mi? Ama bir düşünelim. Bu soruyu cevaplarken önce kendimize bazı sorular soralım. Bu soru çok detay barındırıyor içinde. Ben kimim? Benim için en önemli değerler hangileri? Ben neyi temsil ediyorum? Hayattaki hedeflerim neler? Bana yakın olan kişilere nasıl davranmalıyım? Bana nasıl davranılmasını isterim? Hayat amacım ne?

Bu sorular kendinizi tanımanızı ve görev bildirgenizi hazırlamanıza yardımcı olacak sorular. Görmeyi atladığımız şeyler. Cevap verilmesi zor olabilir, bununla birlikte cevaplamak dünyaya neden gönderildiğinizi bilmenizi ve netleşmenizi sağlayacak sorular. Burada “Belki de doğru yerde miyim?” sorusunun cevabını vereceğiz kendimize.

Sonrasında görev tanımızı, misyonunuzu yazın.


İkinci soru: Müşteriniz kimler?

Bu soruya cevap vermek potansiyel müşterilerinizi belirlemek ve ona göre eylem adımlarını şekillendirmek için önemli. Ama detayında benim kendime sorduğum sorularda şunlarda var: Müşterimi tanımlıyorum ama etrafımda beni müşterime götürecek neler var, kimler var, hangi projeler var? Etrafımdaki kişiler benim değerlerimi yansıtıyor mu? Enerjinizi körüklüyorlar mı?


Üçüncü Soru: Müşterileriniz değerleri neler?

Bu soruya cevap vermek müşterileri iyi tanımaktan geçer. Sadece girişimci olmak değil aslında, şirkette herhangi bir görevde çalışsanız da bu sorular önemli. Çalıştığınız departmanlar sizin müşteriniz. O halde detayına göz atalım: Neye önem veriyor müşterileriniz? Hedefleri ve planları neler? Nedir onların olmazsa olmazları?

Siz bu değerleri ne kadar karşılayabiliyorsunuz? Ortak noktalar için neler yapmalısınız?


Dördüncü soru: Nasıl sonuçlar bekliyorsunuz?

Burada öncelikle aldığımız sonuçlara bakmalıyız ve ardından “Nasıl sonuçlar olsa kendimizi çok güçlü, iyi hissederiz?” sorusuna yanıt aramalıyız. Mevcut durum ve olmasını istediğimiz durum arasındaki boşluğu gözden geçirmekte fayda var. Peki bu tarafı da önemli: Etrafımızdaki insanlar bizim ne istediğimizin farkındalar mı? Onlar bu konuda neler düşünüyorlar? Sizin beklediğiniz sonuçlar, sizin hedefleriniz. Peki ya bu kişiler bu sonuçlar için neler düşünüyorlar? Onlar sizden ne bekliyorlar? Bu soruları da cevaplamamız farklı bakış açıları kazandırır ve daha hızlı yol almamızı sağlar.


Beşinci Soru: Planınız nedir?

İşte görevinizi gözden geçirdiniz, kimlerle çalışacağınızı, hangi değerlere sahip olduklarını ve ne istediğinizi belirlediniz. Şimdi kısa vadeli ve uzun vadeli planlar yapma aşaması. 5N1K1E aracını kullanarak eylem adımları oluşturabilirsiniz. Nasıl o sonuçlara ulaşacağınızı harika eylem adımlarınız ile somutlaştırıp hemen uygulamaya geçebilirsiniz.


Haydi kendinize zaman ayırın, yoğunlaşın ve bu sorulara cevap verin.

Siz de benim gibi bu soruları düşündürücü bulduysanız ve cevaplıyorsanız, bu kitabı okunacaklar listenize alabilirsiniz.

Bu çalışmayı birlikte yapmak isterseniz bana sultan@sherpagelisim.com adresinden ulaşabilirsiniz.


Sultan Cüneyit

Profesyonel Koç & Eğitmen & İK Danışmanı

216 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page