top of page

Bir yazı bir araç: Pozitif Kaynaklarımız

Bugün sizlerle koçluk oyunlarından “POKO” (Pozitif Kaynaklar Oyunu) oyunundan bahsedeceğim. 10 yaş üstü çocuklardan başlayarak oynattığımız bu oyun yetişkinlerde de çok etkili bir aracımız.

Yetişkinlerde hedef odaklı çalışırken hangi pozitif kaynaklarının olduğu, hangi negatif kaynakları dönüştürmeleri gerektiğine dair konularda farkındalık sağlayıp eylem adımlarını oluşturmalarında çok güçlü bir araç bu. Özellikle yeni koçlarda mutlaka farkındalıklar yaratan bir araç olması nedeniyle, koçun pozitif kaynaklarını da güçlendirmesi anlamında fayda yaratıyor.


Oyun magnetler, magnetlerin yapıştığı karton stant ve 1 zarla oynanıyor. Oyunun puanlaması ve nasıl oynanacağı da içindeki kılavuzda yer alıyor. Ben grup koçluk seanslarında ikişerli gruplar yapıp oynatabiliyorum, takım koçluklarında hem eğlenmek hem de kaynakları tanımak için oynatabiliyorum veya birebir çalışmalarda müşteri, özellikle öğrencilerle karşılıklı oynayabiliyorum.

Sınav döneminde çocuklarda hedef çalışırken oynadığımız, ara sıra tekrarladığımız güçlü, öğretici ve etkili bir oyun POKO oyunu.


Bu aracı oyun haricinde nasıl farklı kullandığımdan bahsetmek istiyorum sizlere. Oyun şeklinde ilerlemek bazen tuhaf karşılanabildiği için ve araç etkili bir araç olduğu için, yönetici ve kariyer koçluğunda bu şekilde kullanmayı tercih ediyorum. Aşağıda nasıl kullandığımı bir akış şeklinde sizlere anlatacağım.


· Pozitif ve negatif kaynak kartlarını açık bir şekilde müşteriye gösteriyoruz. Oradan pozitif olan ve negatif olan kaynaklarını seçmesini istiyoruz.

· Burada tek tek kaynaklarını tanımlatıyor ve nerede kullandıklarından bahsetmelerini istiyoruz.

· Negatif kaynakların ise nerelerde engel oluşturduğunu soruyoruz kendilerine.

· Hedefe giden yolda kendisini ileri taşıyacak kaynakları ve engel olacak kaynakları belirlemesini istiyoruz.

· Bu engelleri seçtiği hangi pozitif kaynaklarla aşabileceğini soruyoruz. Aşabildiği engelleri pozitif kaynaklar ile kapatıyor ve eylem adımlarını yazdırıyoruz.

· Aşamadıkları için neye ihtiyacı olduğunu ve buna sahip olup olmadığını soruyoruz.

· Kaynak kartlarında varsa oradan almasını, yoksa kendisinin oluşturmasını ve yine üzerini kapatıp eylem adımlarını yazdırıyoruz.

· Son olarak kartların fotoğrafını alıyor kendilerine gönderiyoruz. Görsel bir müşteri ise fotoğrafı fiziksel olarak çıkartıp gönderiyoruz. Bu da müşterimiz için bir jest oluyor.


Hangi konularla çalışıyoruz?

Her hedef çalışmasında kullanılmak ile birlikte, genel olarak iletişim, öğrenme, zaman yönetimi, kendini yönetebilme, kişisel gelişim, herhangi bir karar süreci, doğru alanı seçmek, konsantre olabilmek, motivasyon, verimli ders çalışma, sınavda başarılı olabilme, kariyerinde tıkanıklık konularında bu araç etkili bir araç olarak alet çantamıza katkı sağlıyor.

Bazen soyut bir seans olabiliyor, burada anlattıklarını somutlaştırmaya; bazen de somut bir olay üzerinde süren seansı soyutlaştırıp duygu çalışması yapmak farkındalıkları artırmak için fayda yaratıyor.

Bu araçta kullandığımız güçlü soru örneklerinden de yazmak meslektaşlarıma katkı sağlayacaktır.

· Bu kaynağı hayatında 1 ve 10 arasında kaç seviyesinde kullanıyorsun?

· 10 seviyesinde kullansan neler olurdu?

· Bu pozitif yanını 10 seviyesinde kullanmak için neye ihtiyacın var?

· Bu negatif kaynak hangi alanlarda senin önüne çıkıyor?

· Çıktığında neler hissediyorsun?

· Sana bir şeyler söylese neler söylerdi?

· Hangi pozitif kaynak bu söylediğine cevap verebilir? Ne söyler?

· Arkadaşından bir kaynak lama hakkın olsa kimden hangi kaynağı alırdın?

· kaynak senin hayatına nasıl bir katkı sağlayacak?

· Bu katkıyı elindeki kaynaklardan hangileri sana sağlayabilir?

· Hangi kaynaklar bu katkıya engel olmak ister?

· Bu kaynaklar haricinde bir kaynak alsan ne alırdın?

· Hangi negatif kaynağını ilk önce dönüştürmek isterdin?

· Dönüştürdükten sonra ilk hangi yapamadığın şeyi yapardın?

· Tüm pozitif kaynakları hayatında kullanma seviyelerine baktığında neler fark ettin?


Güçlü soruları ile kendisine dışarıdan bakmasını sağlayarak farkındalıkla hedefe ulaşma yolunda adımlarını belirlemesine katkıda bulunuyoruz.


Bu oyunu ve eğitimini satın almak ve detaylı bilgi için benimle sultan@sherpagelisim.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.


Sağlık dolu günler dileğiyle.




12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page