top of page

Hayat Amacınızı Keşfedin


İkigai Uygulama Rehberi’nden hayat amacınızı keşfetmenin 35 yolunu da ufak alıntılarla sizlere her gün sosyal medya aracılığı ile aktarmaya çalıştım, bununla birlikte kitabı alıp okumanızı şiddetle öneriyorum, çünkü her okuyan farklı aşamalarını içselleştirip uygulayabilir ve ben çok az alıntı paylaştım, her aşamanın sonunda pratik için yapacağınız bazı önerilerde mevcut.

Her gün 1 aşama okudum, paylaştım ve kendim için de bazı aşamaları uyguladım.


Öncelikle henüz ikigainizi bulamadıysanız, ikigainin 4 bileşenini kendinize uygulamanızı öneriyorum. 4 kesişen küme düşünelim resimdeki gibi. Tüm kümelerin kesişimi bizim ikigaimizi oluşturuyor. O nedenle sorulara cevap verelim ve tek bir kağıt üzerinde cevaplarımıza karşıdan bakalım.

Neyi Seviyorum?

Dünyanın neye ihtiyacı var?

Bana ne için para ödeniyor?

Hangi işte iyiyim?

Bu aşamadaki fark ettiklerinizden sonra aşamalara bakabilirsiniz.


Dedim ya, herkesin etkilendiği alanlar hedefleri doğrultusunda fark yaratabilir. Kitap 3 bölümden oluşuyordu, geleceğe yolculuk, geçmişe yolculuk ve son olarak şimdiki zamana yolculuk.


Bu bana çok basit bir mesaj verdi: Geleceğini hayal et, planla, geçmişteki başarılarından yararlan ve şimdiki zamanda kalarak hedefine odaklan.


Geleceğe yolculuk aşamaları vizyonuma daha kararlı bakmamı sağladı.


· Birincisi şinkansen hedefi belirlemek. Diyor ki bize, 10 yılkı sonraki vizyonunu 1 yıl sonra yapacakmış gibi hayal kur ve planla. Senin için imkânsız dediğin, 1 yıl içinde yapamayacağın bir hedef olsun ve sonra diyor ki neden olmasın haydi başla.

· 21 günde yeni alışkanlıklar edinebiliyoruz, o halde hedefimize giden yolda bazı eylemleri alışkanlık haline getirebilir ve hedefimize dahi hızlı yaklaşabilirsin.

· Konfor alanından çıkmak, hedefine ulaşmada çok önemli bir adım. Ve neredeyse 4 aşamada bize konfor alanından ayrılmanın kaygısını bırakıp tamamen gelecekteki olumlu sonuçlara ve heyecanlara odaklanmamızın öneminden bahsediyor.

· Zaman yönetimi hedefe ulaşmada çok önemli ve 3 teknik var bu konuyu geliştirebilmemiz ve verimli çalışmamız için. Ayrıca her gece o günü bir değerlendirmek bizim artı ve eksilerimizi görmemize fayda sağlıyor.

· Hedeflerimiz için sakin bir otelde bir hafta sonu benzer işi yaptığımız kişilerle bir araya gelmek veya tek başımıza bunu yapmak, işimize odaklanabildiğimiz, normal ortamdan uzaklaştığımız için motivasyon sağlıyor ve bizi süreçte hızlandırıyor.

· En önemli maddelerimden biri de projelerinize bir isim vererek onları somutlaştırmak.


Geçmişe yolculukta etkilendiğim ve hedefe ulaşmada bana fayda sağlayan maddeler ise;


· İçimizdeki çocukla iletişim halinde olmak ve çocukluğumuzla iletişim kurmak. Burada bugün yaptığınız bzı şeyleri neden yaptığınızı keşfedip yaşadığınız duygu inanılmaz. Çocukluktaki tutkular, hayaller, gerçek kişiliğiniz ve potansiyeliniz hakkında size çok ipucu veriyor.

· İkinci geçmişe yolculuk aracı ise nostalji bölümü oldu benim için. Geçmişe bak ve yapmaktan en çok keyif aldığın, mutlu olduğun şeyi bul. Hedefine giden yolda bunu bulmak sizi daha güçlü kılıyor.

Koçluk seanslarımızda geçmişteki başarılara götürerek kullanıyoruz biz bu aracı ve orada bulduğu gücü, başarma hissini bugün de yapabileceğini kişinin görmesini sağlıyoruz.

· Bir de buradan aldığım mesaj, arkadaş çevrene bir bak, seni hedeflerine yaklaştıran kişilerle mi birliktesin? Eğer bu soruya hayır diyorsan bir kez daha düşün neler yapabilirsin?


Şimdiki zamana yolculuk tamamen anda kalma ve odaklanma ile ilgili. Hepimizin bildiği ve neredeyse 15 aşama bize bunun alternatiflerini gösteriyor. Ana amacımız tek bir şeye odaklanmak ve zihnimizi rahatlatmak için bir ana olsun mola verebilmek ve kendimizle kalabilmek. Bu egzersizlerle mola vermiş olsak bile daha hızlı, odaklanmış olarak hedefe yürüyoruz.


Mindfulness egzersizleri şimdiki zamana yolculukta önemli egzersizler. Buradan öğrendiğim ve sevdiğim siki diğer mesaj ve egzersiz de serendiplik (mutlu tesadüfleri göz ardı etmemek) ve bir seyahate gidip neler yapacağımızı planlamadan spontane zaman geçirmek.


Benim aldığım, etkilendiğim bölümler ve mesajlar bunlar olmakla birlikte, sizler de Japonların uzun ve mutlu yaşamının sırlarını öğrenmek, kendi hayatınızda hedefiniz ister genel müdür olmak olsun ister bir kasabada yaşamak olsun, işinize yarayacak tüyolar alabilmek için bu rehbere bir göz atın derim.


Herkese hedefine giden yolda başarılar dileklerimle…


Sultan Cüneyit

Profesyonel Koç & Eğitmen

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page