top of page

Yetkinliklerimizin Farkında mıyız?



Biz ekip olarak Covid-19 nedeniyle evden çalıştığımız zamanlarda yetkinlik gelişimine odaklandık. Bizi en iyi yansıtan yetkinliklerimiz hangileri? Hangi yetkinliklerimizi daha etkin kullanırsak daha fazla fark yaratırız? Gelişime açık yetkinliklerimizin önümüze çıkardığı engeller neler? Bunları nasıl aşabiliriz?


Biz bunu yaparken üniversite öğrencileri ve iş arayan kişilere de fayda sağlaması amacıyla Nisan ayında 8 gün sürecek bir yetkinlik atölyesi oluşturduk. Benzer çalışmayı katılımcılarımız ile birlikte yapacağız. Bu hafta onlar yetkinlik envanterlerini yapıyorlar.


Peki yetkinlik nedir ve bizim yetkinliklerimizin farkında olmamız neden bu kadar önemli?


Önce yetkinlik kavramına bir göz atalım:

Yetkinlik, kişinin günlük yaşamında karşılaştığı durumlardaki davranış modelidir. Kişilik ve karakter özellikleri ile birlikte şekillenir. Bu nedenle bazı kaynaklar doğuştan olabileceğini söylerken, bazıları öğrenilebileceğini söyler. Bana göre yetkinlikler öğrenilir ve geliştirilebilir, çünkü yetkinlik bizim olaylar karşısındaki davranışlarımız ise, bazı davranışlarımızın değişmesi gerektiğini farkettiğimiz an, değiştirmek için çalışmalara başlarız.


Günümüzde organizasyonlarda işe alım başta olmak üzere, performans değerlendirme, yetenek yönetimi, kariyer planlama gibi süreçlerde yetkinlik ölçümü bu süreçlerin en önemli girdisidir.

21. yüzyılda İnsan Kaynakları Uzmanlarının bu denli değerli gördüğü bir konu ise, (ben de kesinlikle çok değerli ve objektif olduğunu düşünüyorum) adayların ve özellikle hedefleri olan çalışanların sahip olduğu yetkinliklerinin farkına varıp, hangi yetkinliğini kullanarak ön plana çıkacağını da keşfetmesi gerekiyor.


Örnek vermek gerekirse, iletişim yetkinliğinin olmazsa olmaz olduğu pazarlama departmanında çalışmak isteyen bir aday, görüşmeye giderken iletişim yetkinliğini irdelemeli, kendini değerlendirmeli ve somut örnekler hazırlamalıdır. Kesinlikle bu yetkinliğin ölçüleceği bir mülakat kendisini bekliyor olacak. Bu arada şunu da belirtmeden geçmemeliyim; hazırladığı örnekler gerçekten yaşadığı örnekler olmalı çünkü iyi bir işe alım uzmanı gerçek olup olmadığını soruları ile mutlaka anlayacaktır.


Yine şirket içerisinde işini çok iyi bildiği ve yaptığı halde, istediği terfiyi alamayan bir çalışan, hedeflediği pozisyon için hangi yetkinliklerin beklendiğini bilip bunun üzerine çalışırsa ancak hedeflediği pozisyona ulaşacaktır. Artık uzun yıllardır şirketimizde çalışıyor, işini de biliyor diye ölçüm yapmadan terfi veren şirket sayısı gün geçtikçe azalıyor. Çünkü pozisyona en uygun olan adayı yerleştirmek, ekibin ve şirketin performansını ve verimliliğini olumlu yönde etkiliyor.


Terfi bekleyen veya işe başvuran birçok aday için zor bir süreç gibi görünse de bütüne baktığımızda uzun vadede aday ve çalışanların da memnuniyetini ve bağlılığını artıran bir yaklaşım aslında. Çünkü herkesin beklentisi ölçülebilir performansın olduğu, iyi performansların takdir edildiği ve gelişmeye devam eden performansların bireysel çalışmalarla desteklendiği ve kariyer planlama süreci olan bir şirkette çalışmak.


O halde bu sosyal izolasyon süresince sizlere önerimiz; sizler de yetkinliklerinizi gözden geçirin, güçlü ve gelişime açık olan yanlarınızı ortaya koyun. Şimdi de sorun kendinize ve dürüst olun.


Sizi en iyi yansıtan yetkinlikleriniz hangileri?

Hangi yetkinliklerinizi daha etkin kullanırsanız daha fazla fark yaratırsınız?

Gelişime açık yetkinliklerinizin önünüze çıkardığı engeller neler? Bunları nasıl aşabilirsiniz?


Sultan Cüneyit

Profesyonel Koç (ICF) & Eğitmen

53 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page