Pandemi öncesinde global veya büyük şirketler yöneticilerine koçluk aldırıp iş süreçlerine fayda sağladığını deneyimlemişlerdi. Bunula birlikte pandemi dönemi ve sonrasında tüm çalışanların koçluğa ihtiyacı olduğu görülüyor. Şirketler, tüm çalışanlarına bu fırsatı sunamayacaklar ancak süreci atlatmak ve devamlılığı sağlamak adına yöneticilerin koçluk yapması yeni normalleşmede artık aranılan bir yetkinlik. Mevcut yöneticilerine koçluk eğitimi aldırıp çalışanlarına koçluk yapmalarını sağlayacaklar, yeni işe alımlarda ise koçluk eğitimini bir kriter olarak adaylarda sorgulayacaklar.
Nedenlerine bir bakacak olursak; sosyal izolasyon döneminde çalışanlar bu duruma 2-3 hafta içinde adapte olsalar da ardından güvende hissetme, şirketteki belirsiz durumların net olması beklentisi, belirsizliklerle başa çıkabilme yetkinliği kazanmak istemesi gibi durumlarda tek başvurduğu kaynak yöneticisiydi. Bunların yanı sıra işlerinin verimlilik ve performansının devamı zorunluluğu ile bu zorlu süreç ikiye katlandı. Koçluk yetkinliği olan yöneticiler kendilerini ve çalışanlarını çok iyi bir şekilde yönetti, hem bu süreçte çalışanlarının kişisel gelişimlerine hem de belirsiz durumların netleşmesine katkıda bulundular. Yöneticileri bu yetkinliğe sahip olan çalışanlar daha verimli ve daha huzurlu bu dönemi geçirirken, diğer çalışanlar bu gibi durumlarla başa çıkabilmek için kendileri çözüm bulmak zorundaydılar.
İki örnek ile durumu netleştirmem gerekirse, bir danışanım ki kendisi de yönetici olmasına rağmen, beklediği iletişimi bulamadığını, bazı sorular sorduğunu ve yöneticisinin cevabının net olmamasının yanında daha da güvensiz hissetmesine neden olduğunu söyledi ve kendisi ile bu konuyu nasıl aşabileceğini çalıştık. Ancak çalıştığım bir diğer yönetici bu süreç başladığında yine olumlu mesajlar veremese de bir plan doğrultusunda çalışanlarına görüşmeler planlayıp koçluk bakış açısıyla onları netleştirdiğini ve sonra işleri dağıttığını, görüşmeleri düzenli yaptığını ve gelişimleri için birçok kaynak sunduğunu ifade etti. Sonra aldığı geribildirimleri paylaştı. Sekiz çalışanı da bu süreci çok verimli geçirdiklerini ve kendisine teşekkür mesajlarını iletti.
Peki siz hangi yönetici ile çalışmak isterdiniz?
Bir de bu yöneticinin koçluk eğitimi de aldığını düşündüğümüzde sizce nasıl bir kariyer yolu onu bekliyor? (Kendisi Eylül ayında bu sürece başlayacak.)
Araştırmalara bakacak olursak yönetici koçluğunu iş sonuçları üzerindeki etkilerini somutlaştırmak için Fortune 1000 şirketlerinde çalışan ve koçluk almış 100 yönetici üzerinde yapılan bir çalışmada, bu kurumların verimliliklerinin, hizmet ürün kalitelerinin, organizasyon becerilerinin müşteri odaklılığı ve karlılığında önemli artış kaydettiklerinin saptandığını ve yatırımın geri dönüş maliyetin ortalama 6 katı olarak tespit edildiğini görüyoruz.
Araştırmaya katılan üst yöneticilerin %77’sinin astları ile ilişkilerinde %67’sinin ise ekip çalışmasında ciddi bir ilerleme kaydettiği görülüyor. Koçluk almayan kişilerde terfi oranı %15 iken koçluk alanlarda %40’ı bulmuştur.
Özellikle bu dönem sonrasında şirketlerin pozisyon bazında yetkinlikleri yeniden gözden geçirildi. Bu konu ile ilgili de bir yazıyı önümüzdeki hafta yayınlayacağız ancak burada belirtmek gerekir ki bir yönetici iseniz başvurduğunuz departman ne olursa olsun, bir koçluk eğitimi almışsanız veya bu yetkinliklerine sahipseniz diğer adaylara oranla belki iki adım daha öndesiniz.
Çünkü yetenekli çalışanları tutmak, bağlılığı artırmak ve iş performansını yükseltmek yöneticilerin en önemli hedefleri arasında. Bu hedefler pandemi öncesinde bile yöneticileri zorlarken, yeni çalışma sistemine alışıp bir de bu hedefleri gerçekleştirmesi istendiğinde, yöneticilerin ilk adım olarak mevcut durum ve ihtiyaç analizi yapmaları gerekecek. Eğer yönetici koçluk becerilerine sahipse bu analizi doğru bir şekilde yapacak, çalışanlarına koçluk yaparak potansiyellerini ortaya çıkaracak, onları güçlendirecek, iletişimi sağlayıp kendilerini doğru ifade etmelerini sağlayacak, fikirlerini ve yaratıcılıklarını ortaya çıkararak iş sonuçlarına yüzde yüz katkı sağlayacak demektir.
Şimdi bir yönetici olarak kendinize dönüp baktığınızda bu süreci nasıl geçirdiniz? Kendinizi değerlendirin. SWOT analizinizi güncelleyin. Neleri iyi yaptınız? Neye ihtiyacınız var?
Yöneticiler için Koçluk Modelini bilseniz sizde ne gibi değişiklikler olurdu?
Ve sonra küçük bir adımla gelişim yolculuğunuzu hızlandırın.
Sorularınız için bana sultan@sherpagelisim.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
Sultan Cüneyit
Yönetici & Kariyer Koçu
Eğitmen
コメント