top of page
Yazarın fotoğrafıSherpa Gelişim

Sosyal İzolasyon Döneminde Kendimize Koçluk Yapalım! “Değişim Zamanı”



Yapmak isteyip zaman bulamadığımız değişim için ne kadar uygun bir zaman olduğunu hatırlatmak isterim sizlere.


Krizlere fırsata çevirmek çok önemli bir yetkinliktir, endişe ve kaygı ile tüm günümüzü haberleri dinleyerek geçirmek yerine kendimize birkaç soru sorarak hem yapmak istediğimiz değişimi gerçekleştirelim hem de önemli bir yetkinlik kazanalım.


Yapmak istediğiniz değişiklik evde planlı çalışmaya veya planlı bir gün geçirmeye başlamak olabilir, çocuğumuza, eşimize karşı gösterdiğimiz bir tepkiyi değiştirmek, her gün 30 dakika egzersiz yapmak, bazı durumlar karşısında daha sakin davranmayı istemek, yeni bir iş bulmak olabilir…


Öncelikle kendimize aşağıdaki 3 soruyu soralım ve notlarımızı alalım.


1. Siz en çok neyi değiştirirseniz daha mutlu hissedersiniz? Şu an da rahatsızlık duyduğunuz neler var?

2. Bu değişimi gerçekleştirmek için atılacak küçük adımlar neler olabilir?

Bu evde planlı bir gün geçirmek ise, önce sadece günün 2 saatini planlamak, kahvaltının zamanını belirlemek, kaçta kalkacağını belirlemek ve o saatte kalkmak gibi…. (En az 10 adım üretmeniz faydalı olacaktır, kendimizi zorlayalım.)

3. Ve önce hangisinden başlarsanız kesinlikle uygulayabilirsiniz? (Küçük adımları sıralayalım.)


Bazı davranışlarımızda değişiklik yapmamız gerektiğini biliriz ancak bu değişimi hızlı bir şekilde uygulayamayız, erteleriz veya mümkün olmadığını düşünüp hiç yapmayız. Çünkü beynimizde bu istemediğimiz davranışın nöron yolu çok nettir ve değişmesi için uzun zamana ihtiyacımız vardır. Bazılarımız azimle beynindeki bu yeni nöron yolunu oluşturmak için çaba harcarken, bazılarımız bunun farkında olmadığı için değişmesi imkansız gözüyle bakar.


Beynimizde doğduğumuzdan beri oluşturduğumuz trilyonlarca nöron yolu vardır. Bu aslında davranışımızı değiştirmek ve yeni bir nöron yolu oluşturmak için sınırsız bir potansiyelimiz olduğunu gösteriyor. Bir somut örnek ile açıklamak isterim. Araba kullanmayı öğrenen bir kişiyi düşünelim. Önce kemerini bağlamayı, aynaları ayarlamayı, gaz, fren, debriyajın yeri ve arabayı nasıl çalıştıracağını, kullanacağını öğrenir. Ve uygularken devamlı düşünerek, tekrar yaparak pratiklere başlar. Ancak bir süre sonra belki 3 ay, belki 6 ay – 1 yıl (Bu da yine kişiye ve uygulama sıklığına göre değişir) debriyaj, fren nerede diye düşünmeden, otomatik olarak araba kullanmaya başlar. Bu beynimizde oluşan bir nöron yoludur ve ne kadar sık yeni davranışı uygularsak o kadar kısa sürede değişimi farkederiz.


Bilim adamları yaptıkları çalışma ve hesaplamalar ile sınırsız potansiyelimizi vurguladıklarına göre imkansız diye düşünmeyi bırakabiliriz. Peki nasıl başlayacaksınız?


Kendimize soru sormaya devam edelim ve yine yazılı çalışmanızı öneriyorum.


4. Öncelikle bu davranışınızın değişmesini veya bu istediğinizi uygulamayı gerçekten istiyor musunuz?

5. Davranışınız değiştiğindeki sizi hayal edin. Nasıl bir sizsiniz? Tanımlar mısınız? Neler yapıyorsunuz? Nasıl hissediyorsunuz? Çevrenizde kimler var? Bu kişiler sizinle ilgili neler söylüyor?

6. Bu yeni davranışı uygulayan siz, olmasını istediğiniz kişi mi?


Eğer bu sorulara olumlu cevap veriyor ve davranışınız değiştiğindeki sizi hayal ederken heyecan duyuyorsanız ilk küçük adımı atmaya hazırsınız demektir. Yukarıda ilk belirlediğiniz küçük adımla bugün başlayın o halde.


Unutmayalım küçük bir değişiklik, çok büyük değişiklikler getirir.


Sağlıkla kalın.

Sultan Cüneyit

Profesyonel Koç & Eğitmen

47 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page