top of page

Değişim Sürecinde Bir Koçun Rolü


Bir şirket veya bir kişi değişim sürecini planlarken veya sürecin içerisindeyken bir koç neler yapabilir, size nasıl destek olabilir?

Öncelikle bu değişim nasıl bir değişim? Siz istiyor musunuz yoksa içerisine dahil olmak zorunda mı kaldınız?


İki durum içinde koç ile yolda yürümek sizi ve şirketinizi güçlü tutar. Fark sadece değişimin içindeki kişilerin bakış açısıdır. Koç ile birlikte değişim sürecinde zıt kutupları aynı hedefte buluşturabilirsiniz.


Değişimin 4 basamağı vardır; planlı, isteyerek bir değişim olsa bile bu dört aşama her değişim sürecinde yaşanır. Bu basamaklar isteyerek yapılan değişimlerde çok kısa sürebilir, ancak zorunlu değişimlerde kısa bir süreden bahsetmek zordur.


Değişim basamaklarının ilki reddetme sürecidir. Kişi her şeyin iyi olduğu, değişime gerek olmadığı fikriyle kendini kapatma eğilimdedir. Koç burada kişiye bu değişim süreci olduğunda neler olacağını sorgulatır, buradaki nedenleri, artıları, eksileri somut bir şekilde ortaya çıkarmasını sağlar. Eğer kişinin rahatsızlık duyduğu bir durum söz konusu değilse (bu durum şirket içi değişim sürecinde daha sık görülür) bu aşamayı geçmesi zaman alabilir. Bu süreçte koç kişiye eylem adımları çıkarmasında yardımcı olur ve süreci takip eder. Eğer zaten istediği, gelecek için kendisine fayda sağlayacak bir değişim süreci ise bir veya 2 seansta bu aşamayı geçmesi ve içsel olarak netleşmesi sağlanır.


İkinci aşama direnme aşamasıdır. Bu basamak kişinin değişim olduğunu kabul ettiği ancak hala gerek olmadığını düşündüğü bir süreçtir. Verilen görevleri yapmamak için direnir. Başkalarını suçlama, onları da direnmeye teşvik etme, içinde kaygı ve konfor alanından çıkacağı için kendini geri çekme, uzak durma söz konusudur.


Buradaki süreç ilk basamağa göre daha uzun sürer. Çünkü artık uygulama başlamıştır ve yapılması gereken bazı yeni görevler, projeler vardır. Ekip içerisindeki bu kişiler uygulamanın uzamasına sebep olurlar. Burada koçun rolü kişinin direndiğini farkettirmesi ve kendisi için düşündüğü, değişim sonrasında negatif sonuçları nasıl bir fırsata dönüştürebileceğini sorgulamasıdır. Burada koç dinleme yetkinliğini ve yansıtmaları çok iyi yönetirse değişime direnç gösterme basamağında kişiyi desteklemiş olur ve değişim basamaklarını daha kolay geçmesine yardımcı olur.


Üçüncü aşama artık direnmeyi kırmış, kabul edip yavaş yavaş deneyimlemeye başlanan basamaktır. Burada yeni duruma adaptasyon, yetkinlik ve yeteneklerini geliştirme söz konusudur. Kişi geçmişi bırakıp geleceği konuşmaya başladıysa 3. basamaktadır artık. Burada bazen geri dönüp direnme durumları ile karşılaşılabilir. Koç kişi ile adapte olması, odak noktası belirleme, önceliklendirme, yeni beceriler edinme konularında çalışmalı ve teşvik etmelidir. Kısa vadeli planlar belirlenip gözden geçirilmesi kişinin geri adım atmasını engelleyecektir.


4. basamakta artık tüm değişim süreci kabul edilmiş ve kişi değişimde aktif rol almaya başlamıştır. Motivasyonu yüksektir, başkalarını suçlamak yerine işbirliği yapmak daha önemli bir hal almıştır. Burada koç uzun vadeli planlama, vizyon oluşturma kısmında kişiyi teşvik eder. Bu süreçte oluşabilecek engeller ve nasıl aşılacakları konusunda çalışırlar. Düzenli olarak görüşmelerin devam etmesi kişiyi yolda tutar ve değişim sonucunda enerjisi, becerisi, yetkinliği yüksek bir kişi yaratmış olursunuz.


Özet olarak değişim süreci zaten uzun ve sancılı bir süreçtir, bu süreçte siz de bir koçla çalışarak değişimi daha kısa, keyifli ve planlı bir yol haline getirebilirsiniz.


Sorularınız için bana sultan@sherpagelisim.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Sultan Cüneyit

Profesyonel Koç & Eğitmen

52 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page